EDEN by Maghalie Dooms

Magnitude verruimt met Maghalie Dooms het beeld van de klassieke boxspring tot een modieus designontwerp.

Jaar 2014

Dit featured project in samenwerking met Maghalie Dooms onthult een Sense of Time-belevingsconcept. Magnitude verruimt hiermee het beeld van de klassieke boxspring tot een modieus designontwerp.

Een sluimerende, zalige nacht

De luxe van haute couture slaapcomfort wordt verrijkt met tijdgerelateerde beelden, ervaringen, gedachten, gevoelens, feiten, behoeften en verlangens. Jouw slaapkamer is namelijk de ruimte bij uitstek waar de tijdsdimensie zich manifesteert. Dag vervaagt in nacht en omgekeerd, elk etmaal opnieuw. De zon sluimert weg en de nacht schemert om rust.

Past meets Present

Bewust wordt onbewust. Liggen, relaxen, mijmeren over vandaag, denken aan morgen, doezelen, slapen, dromen. Waarna de dag opnieuw aanbreekt en minuten groeien naar uren, dagen, weken, maanden en jaren. Dit verstrijken van de tijd roept bewust en onbewust ook gedachten en gevoelens op. Waar blijft de tijd? Past meets Present: sweet memories van toen, real dreams voor nu en later.

Maghalie Dooms

Tijdsbeleving is persoonlijk, maar staat ook in het collectief geheugen gegrift. Archetypische beelden, herinneringen, ervaringen, gevoelens die iedereen wel kent. Ik heb die vertaald in het ‘Sense of Time’-concept.

De abstracte tijd wordt verzinnebeeld in een ‘droombeeldig’ boxspringbed, gestyled met luxueus textiel. Vormen, materialen, texturen en kleuren vormen intuïtief een esthetisch en zinnenstrelend tijdsbeeld. Het resultaat kreeg de roepnaam ‘Eden’. Een verfijnde creatie die zinspeelt op de verschillende tijdsbeelden van het leven.

Knus in bed

Even stilstaan – of liever liggen – bij het gelukzalige gevoel van ‘knus in bed’. Waar de dag de dag kan zijn en blijven. Waar alle beslommeringen weggestopt kunnen rusten tot een ander moment. Misschien zelfs de tijd even stil laten staan en enkele minuutjes stelen voor de bel van de dageraad weerklinkt. Je nog even kunnen omdraaien. De armen even de in de lucht ver uitstrekken en een diepe zucht slaken.

Alles wat zo gewoon was en leek, nu koesteren als een extra diepe ervaring. Herinneringen zweven voorbij jouw gedachtenspelingen: de dikke, donzige kussens die jouw bed vroeger inpalmden als kind, een nacht vol spanning in het gastenbed bij oma of opa. Daarbij doet ook de helderwitte kleur en frisse geur van het beddengoed zijn intrede. Heimelijk de matrasvering testen of je kunnen verstoppen onder de dikke dekens. De ‘Eden’ maakt het allemaal zo zorgeloos mooi.

Sensationeel comfort

Het overweldigende kussen-hoofdbord weerspiegelt een nostalgisch tijdsbeeld en een sensationeel comfort. Het is extra voluptueus gevuld, zijn gewatteerde en makkelijk afneembare hoes is schijnbaar nonchalant afgewerkt met dubbele flapranden. Wie kan de verleiding van dit monumentale oerkussen weerstaan? Wie zou geen moeite krijgen met opstaan? Het design spreekt van spontaniteit en geborgenheid: een emotionele esthetiek.

De aankleding van het bed schittert eveneens door een weelderige overdaad aan zachte kussens, donzige dekbedden, en een extreem ruimvallende, lange bedrok. De stoffen vormen een zijde- tot fluweelzachte droom, een tactiele ontdekkingsreis door de wereld van softe texturen. Het subtiele kleurenpalet is een ode aan nostalgische tijden: bliss, fair, hay, mist, denim en blush.

Over Maghalie Dooms

Maghalie Dooms (1988) is een veelbelovend jong talent. Met haar multidisciplinaire expertise en experimentele creativiteit heeft zij zich op korte tijd waargemaakt als een authentieke textiel-dimensionair.

Maghalie Dooms voelt textiel, denkt in beelden en werkt in ruimtes. Haar creativiteit is gevormd ― en wordt gevoed ― door meerdere disciplines: beeldende en architecturale kunsten, fotografie, textielontwerp, - technieken en materialen. Daardoor is ‘textiel’ zoveel meer dan ‘een stof’. Zij experimenteert gepassioneerd met de tactiliteit, structuren, dessins, kleuren. Maar daar blijft het niet bij: zij legt zich ook toe op de visuele, emotionele, technische, ruimtelijke, culturele, maatschappelijke dimensies van en met textiel.