STARRY NIGHT by Roel Vandebeek

De wedergeboorte van het bed. Het iconische beeld van het antiek Frans gietijzeren bed ontwaakt in een haute couture designontwerp.

Jaar 2022

De wedergeboorte van het bed. Het iconische beeld van het antiek Frans gietijzeren bed ontwaakt in een haute couture designontwerp,  met een glansrol voor het unieke ambacht van onze meesterstoffeerders. Hiermee vertaalt Magnitude® de geborgen, nostalgische slaapbeleving van toen naar het comfort en de kwaliteit van een hedendaags luxedesign.

Waar ambacht en luxe samenkomen

“Vooral de passie voor de ambacht en de toegepaste expertise voor stoffering en stikwerk vielen me hard op. Gezien de complexiteit van dit metier wou ik deze grote kwaliteit zeker vertalen in mijn ontwerp.” Zo creëerde Roel Vandebeek een archetypebeeld van vroeger: het antiek Frans gietijzeren bed.

Hij is ervan overtuigd dat het beeld vastzit in het collectief geheugen waardoor het meteen een gevoel van herkenning en herinnering opwekt. “Als je zo’n archetype kunt actualiseren en laten herboren worden met hedendaagse technieken, dan heb je het beste van twee werelden: het geborgen gevoel van vroeger verweven in de luxe en comfort van vandaag.”

Roel Vandebeek

Toen ik als kind met mijn ouders naar Frankrijk reisde en we stopten onderweg bij een antiquair dan stonden daar altijd wel ergens stukken van zo’n typisch charmant Frans bed in een hoek.

Dromen van een Starry Night

Door het beeld van het Franse bed te ‘projecteren’ op een strak gestoffeerd voet- en hoofdeinde, worden ‘toen’ en ‘nu’ samengebracht. Met de juiste stofkeuze en vulling ontstaat er een elegante belijning dankzij het schaduwspel met de stiklijn. De signatuur van het Magnitude-ambacht wordt als het ware een communicatiemiddel tussen bed en mens.

Erg interessant is ook de gelaagdheid van het ontwerp. Het design dringt zich niet op, pas als je dichterbij komt, ontdek je de ware essentie. Hierdoor wordt de dialoog tussen product en gebruiker interactiever en dynamischer. Het is geen bed dat je zomaar voorbij kunt wandelen, automatisch raakt het een snaar in je herinnering. Een melancholische snaar die emoties losweekt.

Van stijlvol antraciet tot dromerig azur

Starry Night is beschikbaar in twee soorten stoffen die allebei een extra dimensie toevoegen aan het ontwerp. De Stof Lainosa heeft de gesofisticeerde uitstraling van een wollen viltstof gemaakt uit 100% polyester. Lainosa werd geselecteerd in totaal zes tinten, van neutraal beige, warm bruin, stijlvol antraciet, inspirerend nachtblauw tot een knallend oranje.

Stof Eternal Velvet creëert dan weer extra diepte dankzij de velours met mohair look. Ook deze stof kreeg zes tinten: neutraal ecru, chique antraciet, bronzig goud, absint groen, warm oranje en dromerig azur. Bij de donkere kleuren is het spel tussen aanwezigheid en afwezigheid spannender. De lichtere kleuren roept dan weer sneller het geborgen gevoel van de nostalgische herinnering op.

Roel Vandebeek

Ik moest onwillekeurig aan het lied ‘Starry, Starry Night’ van Don McLean denken. Ik lig in mijn bed, kijk uit het raam naar de sterren en ik voel me thuis. Dat gevoel van thuiskomen wil ik oproepen.

Over Roel Vandebeek

Designer Roel Vandebeek komt uit een creatief nest. Thuis werd hij omringd door kunst en omdat zijn vader keramist is, lag er altijd klei op tafel. Ook ontdekte hij al snel een grote interesse in techniek. Roel studeerde productdesign omdat het voor hem de ideale combinatie vormt tussen kunst en design.

Zijn ontwerpen vertrekken steeds vanuit de identiteit. Het zijn originele, verrassende producten, objecten en installaties met een vleugje humor. De technische specificaties van een product dienen dan ook vaak als inspiratie voor zijn ontwerp.