De ideale temperatuur in de slaapkamer

19 november 2021

In een te warme kamer slaap je minder goed. Het kan zelfs je slaapritme ernstig in de war brengen. Dus ook al is het buiten koud, de verwarming aanzetten in je slaapkamer is niet altijd een goed idee. Wat is dan de ideale temperatuur om goed te slapen? En geldt dat ook voor de babykamer? Bekijk onze tips zodat je geen koude voeten en rillende nachten hebt.

18 graden is doorgaans de meest aanbevolen temperatuur

Het grote voordeel van een koude slaapkamer is dat je beter slaapt. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Dit heeft te maken met onze lichaamstemperatuur. Om in slaap te vallen, moet je lichaamstemperatuur dalen. Dat lukt natuurlijk niet als je dekbed te dik is of als je slaapkamer te warm is. De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. De één slaapt net iets beter met nog een graadje minder, de ander beter bij 19 graden.

Ook voor de baby is 18 graden ideaal

Voor jonge kinderen en vooral baby’s is de juiste temperatuur in de slaapkamer extra belangrijk. Ze kunnen de temperatuur van hun lichaam namelijk zelf nog niet goed regelen. Wij gooien het dekbed van ons af en pakken snel even een lakentje als we het te warm krijgen. 

Een baby of dreumes kan dat nog niet zelf. Vooral een te warme kamer is niet raadzaam en kan zelfs gevaarlijk zijn. Een baby raakt al snel oververhit. De slaapkamertemperatuur voor een baby kan beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Ook al voelt het voor jou als te koud, de ideale temperatuur voor een lekker dutje is tijdens de eerste maanden 18-20 °C. Vanaf twee maanden mag dit nog een graadje lager: 16-18 °C.

Nadelen van een te warme slaapkamer

  • Je slaapt minder lang.
  • Je slaapt onrustiger en wordt vaker wakker.
  • Het duurt langer om in slaap te vallen.

Voordelen van de ideale temperatuur 's nachts

Een frisse slaapkamer heeft als voordeel dat je beter slaapt. Maar er zijn nog meer voordelen:

  • Je stofwisseling werkt beter in de kou.
  • Je valt makkelijker in slaap omdat het lichaam meer melatonine aanmaakt. Vaak slaap je ook een stuk vaster. Daardoor sta je lekker uitgeslapen weer op.
  • Raar maar waar: in de kou slapen voorkomt rimpels. Als je lichaam afkoelt, worden er meer hormonen aangemaakt. Eén van die hormonen is het anti-verouderingshormoon. Natuurlijk blijf je niet voor altijd jong, maar toch …
  • Je verbrandt meer calorieën als je lichaam koud heeft. Het heeft namelijk meer energie nodig om op de juiste temperatuur te blijven. Alle kleine beetjes helpen!
  • Uit onderzoek blijkt dat je concentratie het beste is bij een temperatuur van 16,6 graden. Om te slapen niet echt belangrijk maar wel fijn om te weten als je nog even een goed boek leest in bed.