Vijf nieuwe gewoontes om in 2024 toe te passen

slaapadvies

Elk jaar horen we dezelfde woorden. New year, new me. Onze nieuwjaarsresoluties zijn vaak een erg grote klus. Dit komt omdat deze resoluties ver buiten onze comfortzone vallen of niet haalbaar zijn voor onze huidige levenswijze. Om onze doelen haalbaarder te maken, is het verstandig om ze in kleinere delen op te splitsen. In dit blogartikel richten we ons specifiek op een essentieel aspect van ons welzijn: een betere nachtrust. 

Aan de hand van volgende tips zorgen we niet enkel voor een goede nachtrust, maar ook voor een betere gezondheid. Ontdek met ons welke kleine aanpassingen in je dagelijkse routine toch een verschil kunnen maken voor een fijnere slaap en een gezonder leven. Hier zijn vijf makkelijke gewoontes die je kunt uitproberen voor een frisse start van 2024.

Laat je slaapkamer ademen

De slaapkamer is vaak een van de meest slecht geventileerde ruimtes in het huis. De lucht is vaak extreem droog, wat het perfect maakt voor de groei van schimmels en huisstofmijt. Je raam regelmatig op een kiertje zetten om schone lucht naar binnen te brengen is dus zeker geen slecht idee.

Zorg ervoor dat je slaapkamer niet te warm en niet te koud is om een goede slaap te garanderen.

Daarnaast kun je, rekening houdend met de seizoenen, ook slapen met je raam open. De ideale slaapkamertemperatuur ligt rond de 18°C. Bij een overschot aan warmte moet je lichaam harder werken om af te koelen, terwijl het bij te lage temperaturen juist extra inspanningen levert om je warm te houden. Als je ervoor zorgt dat je slaapkamer niet te warm én niet te koud is, zorg je voor de beste situatie voor een goede slaap.

Maak van je bed opmaken je eerst taak

‘s Ochtends je bed opmaken toont aan je lichaam dat de heerlijke slaap voorbij is en je kunt starten aan je dag. Daarmee heb je meteen ook de eerste taak van de dag volbracht. Dit zorgt ervoor dat je een stuk productiever aan je dag begint en je ook sneller aan andere taken begint zoals eens vlug de stofzuiger te nemen of de vaatwasser te legen. Na een dag werken kom je terug naar een bed dat fris is opgemaakt en ben je klaar om jezelf te laten onderdompelen in een welverdiende en langverwachte slaap.

Laat het blauwe licht vallen

Overmatig gebruik van schermtijd voor het slapengaan leidt tot verstoring van je slaaproutine. Het blauwe licht van je scherm vermindert je slaapkwaliteit en zorgt voor vermoeidheid. In plaats van te scrollen, kun je activiteiten kiezen die ontspannend en blue light free zijn, zoals het lezen van een boek of luisteren naar je favoriete muziek. Digitale schermen vermijden bevordert de melatonineproductie, wat de slaap verbetert en het inslapen ook vergemakkelijkt.

Stappen naar slaapsucces

Wandelen na een maaltijd is een uitstekend idee. Wandelen zorgt ervoor dat je spijsvertering een moeiteloze taak is, en het biedt ook voordelen voor de regulering van je bloeddruk. Je brengt niet alleen je lichaam in balans, maar creëert de perfecte overgang naar een herstellende slaap. Je kunt er een gewoonte van maken en genieten van een dubbele beloning: een blije spijsvertering en de weg naar een zalige nachtrust.

Maak je slaapkamer iets waarvan je kunt dromen

Je slaapkamer is een serene ruimte waar je tot rust komt na een lange dag. Transformeer je slaapkamer van een eenvoudige ruimte met vier witte muren naar een stijlvolle oase. Je kunt gebruik maken van zachte verlichting, warme kleuren en decoratieve accenten die een sfeer van rust en geborgenheid creëren. Het resultaat? Een slaapkamer waarin je niet alleen slaapt, maar ook droomt.