Hoe ga je zo veel mogelijk lichtvervuiling tegen?

Slaaptip

We zijn er allemaal schuldig aan. Zodra we ons gezellig in bed nestelen, grijpen velen van ons snel naar onze iPad of smartphone om onze e-mails en sociale media bij te werken. Het probleem is dat al deze schermen bijdragen aan wat we noemen "lichtvervuiling" - een overmatige blootstelling aan kunstlicht. Het is vooral onze slaap die hiervan te lijden heeft. Maar wat kunnen we doen om dit tegen te gaan?

Negatief blauw licht

Licht is stimulerend, vooral het beruchte blauwe licht. Natuurlijk blauw licht wekt ons 's ochtends, helpt ons het onderscheid tussen dag en nacht te maken, geeft ons energie en verbetert ons humeur. Maar kunstmatig licht in dit blauwe spectrum draagt bij aan de lichtvervuiling. Denk aan ledlampen, computers, smartphones, enzovoort. Het blauwe licht van deze apparaten is veel sterker en bevat meer energie dan natuurlijk licht.

Verstoring van de slaapwaakcyclus

Dit overmatige licht en de overvloedige energie ervan verstoren onze slaapcyclus voor het slapengaan. Het resultaat? Ons lichaam produceert minder melatonine, waardoor we later inslapen en de volgende ochtend vermoeider wakker worden. Normaal gesproken stijgt het melatoninegehalte in de late avond en blijft het hoog voor het grootste deel van de nacht. Maar als je een uur voor het slapengaan nog even op je iPad zit, schuift je melatonineproductie op met wel 3 uur!

Eenvoudige oplossingen

Om je biologische klok niet verder te ontregelen, kun je enkele eenvoudige stappen toevoegen aan je avondroutine:

  • Zorg ervoor dat er geen enkel standby-lichtje in je slaapkamer aan is. Zelfs als het niet recht in je ogen schijnt, verspreidt het een subtiele gloed die onbewust storend kan zijn.
  • Houd kunstlicht van buiten ook effectief buiten met verduisterende gordijnen.
  • Begin 's avonds geleidelijk de lichtsterkte in je huis te verminderen om jezelf voor te bereiden op een rustige nacht.
  • Het effect van schermen op de melatonineproductie hangt af van drie factoren: de afstand van het scherm tot je ogen, de helderheid van het licht en de kleurtint ervan. Daarom is het een goed idee om een uur voor het slapengaan je computer, smartphone of tablet te vermijden. Als dat niet mogelijk is, verlaag dan de helderheid van het scherm en houd het zo ver mogelijk van je verwijderd.

Door deze kleine veranderingen in je avondroutine kun je de schadelijke effecten van lichtvervuiling op je slaap minimaliseren en fris en uitgerust wakker worden. Want laten we eerlijk zijn, wie wil er nu niet vol energie aan de dag beginnen?

Image by teksomolika on Freepik.