Enkele tips om uitgerust aan je (werk)dag te beginnen

Slaaptip

Wie herkent dit niet? 's Ochtends slaan we herhaaldelijk op de snooze-knop van onze wekker voordat we met moeite uit bed komen. Dan hebben we een paar kopjes koffie nodig en een ijskoude douche van vijftien minuten om eindelijk wakker te worden. Maar laten we eerlijk zijn, we verdienen beter dan dat! Hier zijn enkele tips om 's ochtends uitgerust aan je (werk)dag te beginnen.

Verbeter je slaapkwaliteit

Het geheim van fris ontwaken ligt in een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je een comfortabel bed hebt dat voldoende ondersteuning biedt. Kies een bedbodem en matras die perfect bij jouw lichaam passen, en vergeet je kussen niet. Wat voor de een werkt, kan voor de ander een pijnlijke nek betekenen. Daarnaast is een rustige slaapomgeving essentieel. Houd je slaapkamer donker en vrij van geluid, en zorg voor regelmatige ventilatie.

Breng structuur aan

Een onregelmatig slaapritme kan je nachtrust verstoren. Hoewel we begrijpen dat je in het weekend niet om dezelfde tijd naar bed wilt, kan een vast slaapschema echt helpen. Sta elke ochtend rond dezelfde tijd op en ga elke avond op een vergelijkbaar tijdstip naar bed. Probeer zoveel mogelijk vast te houden aan dit ritme, zelfs in het weekend. Het kan in het begin even wennen zijn, maar na verloop van tijd zul je het verschil merken.

Omarm een vaste slaaproutine

Creëer een avondroutine waarin je alle benodigde taken afrondt voordat je gaat slapen. Leg je kleding voor de volgende dag klaar, zet je ontbijtspullen reeds op tafel, zet je tas klaar voor het werk, en zorg ervoor dat alle e-mails en berichten zijn afgehandeld. Elimineer alle mogelijke afleidingen, zodat je echt kunt ontspannen en tot rust kunt komen.

Say no to cafeïne

Het is verstandig om 's avonds geen koffie meer te drinken, aangezien cafeïne je nachtrust kan verstoren. Kies in plaats daarvan voor cafeïnevrije opties om ervoor te zorgen dat je 's nachts niet woelt en draait. Enkele voorbeelden:

  • Kruidenthee: bevat kalmerende eigenschappen en helpt ontspannen. Denk aan kamillethee, pepermuntthee en lavendelthee.
  • Warme melk: een klassiekertje. Warme melk bevat tryptofaan dat betere nachtrust bevordert. 
  • Gouden melk: drankje gebaseerd op (amandel-, kokos-)melk, kurkuma en andere specerijen.
  • Warm water met citroen: eenvoudig, maar effectief.
  • Plantaardige dranken: voor geen van bovenstaande een voorkeur? Je kunt ook opteren voor havermelk of sojamelk.

TikTokken voor het slapengaan? Niet het beste idee

Schermen van tv's, smartphones, tablets en computers hebben een opwekkend effect op je hersenen. Schakel deze apparaten minstens een uur voordat je gaat slapen uit. Geef de voorkeur aan ontspannende activiteiten, zoals lezen of luisteren naar rustgevende muziek, om je geest tot rust te brengen en een diepe slaap te bevorderen.

Als je deze eenvoudige maar effectieve tips volgt, kun je 's ochtends vol energie en frisheid aan je dag beginnen. Een goede nachtrust is immers de sleutel tot een productieve en succesvolle dag!

Image by pvproductions on Freepik.