Vijf drankjes die zorgen voor een heerlijke slaap

Slaaptip

Iedereen heeft zo zijn vaste slaaproutines. Sommigen nemen graag een lang, warm bad terwijl anderen in bed kruipen met hun favoriete boek. Nog anderen scrollen nog enkele minuten op hun Instagram- of Facebook-feed. Dit is echter niet zo aangeraden.

Er is wel één ding dat we allemaal kunnen toevoegen aan onze routine voor een betere nachtrust: een natuurlijk en kalmerend drankje, liefst een uur voordat je gaat slapen. Helaas hebben we het hier niet over een glaasje wijn of ander alcoholisch slaapmutsje …

Melk of amandelmelk

Een glaasje melk zou je moeten helpen ontspannen. Naast tryptofaan, bevat melk ook veel calcium. De ene is een aminozuur dat de hersenen een signaal geeft om slaperig serotonine vrij te geven en de ander verlaagt de stress in je lichaam. Ben je lactose-intolerant of hou je echt niet van ‘gewone’ melk? Amandelmelk biedt je een uitstekend alternatief. Deze noot bevat eveneens calcium en magnesium, stimulerend voor een goede slaap.

Amandelmelk toont zich een uitstekend alternatief voor gewone melk als slaapstimulans.

Bananensmoothie

Bananen zitten boordevol tryptofaan, magnesium en kalium, de perfecte cocktail om beter te slapen. Voor een nog beter resultaat meng je je banaan met amandelmelk en een lepel pindakaas, om nog meer tryptofaan toe te voegen.

Honing

We horen jullie al denken “honing is toch geen drankje?” En dat klopt natuurlijk. Honing op zich is geen drankje, maar je kan het zeker en vast aan de voorgaande voorstellen toevoegen om het effect te gaan maximaliseren. De natuurlijke suikers in honing verhogen het insulineniveau van je lichaam net genoeg om tryptofaan aan te moedigen gemakkelijker door de hersenen opgenomen te worden.

Kamillethee

Kamille wordt reeds jaren en jaren ingezet als slaapremedie. Het kruid zou een licht kalmerend effect hebben op je lichaam. Naast stimuleren van de slaap, reduceert het dus algemeen jouw stressniveau. Dus hup, maak gerust een kopje en laat de thee vooral zeer goed trekken. Zo maximaliseer je het effect ervan.

Kersen(sap)

Kersen kunnen de kwaliteit en duur van je slaap verbeteren. De vrucht maakt het hormoon melatonine aan, het hormoon dat je slaap-waakcyclus regelt. Ga op zoek naar zure kersen, aangezien deze de hoogste dosis melatonine bevatten.

De keuze ligt dus volledig aan jou. Ben je een echte bananenzot, kun je de smoothie vast gaan toevoegen aan jouw slaaproutine. Hou je liever van wat afwisseling, dan kun je onze voorstellen wekelijks met elkaar gaan mixen of gaan voor meer seizoensgebonden routines.

Image by drobotdean on Freepik