Wat in 2024? Meaningful Earth in kleur en textuur

23 juni 2023

Ondertussen is de helft van het jaar 2023 alweer voorbij. Een ideaal moment om onze blik al eens op de toekomst te richten en te kijken wat volgend jaar brengt. Wat zijn de trends van 2024 voor wie mikt op een herinrichting van de slaapkamer?

Down to earth

Alles lijkt in teken te gaan staan van aardsheid. Dit zowel op vlak van kleuren en textuur. Meubelstukken en decoratiewerk wordt iets ruiger en rustieker. Hierbij stappen we weg van de chaos, disbalans en wildere sfeer in onze kamers.

De focus komt te liggen op het zoeken naar balans, het vinden van rust en de behoefte om een bepaald gevoel van verbondenheid aan te gaan met de natuur. Dit als tegenbeweging van de crisissen en onzekerheid die onze samenleving de afgelopen jaren heeft ondergaan.

Organische vormen

De Meaningful Earth-trend mikt op een soort oergevoel. Meubels worden lager gecreëerd, zodat deze een dichtere connectie met de aarde terugkeert. Qua vormgeving voelt alles zeer organisch. De perfectie vormt hier niet de kernzaak van het interieur. Het draait om ruwe gevoelens, grove vormen en een perceptie van onregelmatigheid.

Milieuvriendelijke mindset

De materialen die gebruikt worden, zijn eerder natuurlijk en grof. Ze hebben vaak een milieuvriendelijke of gerecyclede oorsprong.​ Voorbeelden zijn: steen, mineralen, keramiek, kokos, jute, katoen, geperst gerecycled leer, klei, leem,​ onregelmatig glas.​

Droom jij ook mee van deze trend?

Aardse kleuren en dessins

Voor accessoires is de kleurkaart voornamelijk gebaseerd op bruintinten. Deze kleuren zijn echter niet zo geschikt voor bloemen en planten, daarom is de kleurkaart voor bloemen en planten aangepast. De kleuren lichtgeel en zalmtinten, samen met donkere- en grijsgroene tinten, worden gebruikt om de kleurkaart voor bloemen en planten te vertegenwoordigen.

Het ontwerp van de dessins vertoont eveneens een duidelijk natuurlijk karakter, waarbij vlekpatronen, fossielafdrukken en strepen subtiel worden geïntegreerd. De streeppatronen roepen associaties op met de gelaagdheid van aardlagen.