Last van hooikoorts en een slechte nachtrust? Wij zorgen voor tien tips

19 juni 2023

Wie last heeft van hooikoorts, weet hoe vervelend de aanloop naar de zomer kan zijn. Zeker wanneer het invloed heeft op je slaap. In dit blogbericht delen we tien handige tips om onder andere je slaapomgeving zo allergievriendelijk mogelijk te maken.

1. Hou het weer in de gaten

Het weerbericht en de pollenbarometer kunnen je helpen om voorbereid te zijn tegen je mogelijke hooikoortsklachten. Bij zonnig, droog weer zitten er veel stuifmeelpollen in de lucht, terwijl deze bij regen een stuk minder rondvliegen. Wil je op pad en zie je dat er een bui aankomt? Dan loont het de moeite deze even af te wachten en daarna op de fiets te springen.

2. Welke bomen en planten zorgen voor grote last bij jou

Leer jouw triggers kennen, check bij welke bomen en planten de hooikoorts bij jou de grootste klachten veroorzaken. Zo kun je de hooikoorts beter onder controle houden. Als je bijvoorbeeld last krijgt in de buurt van berken, dan kun je proberen plekken te mijden waar veel van deze bomen staan.

3. Hou je slaapkamer pollenvrij

  • Neem een douche kort voor je gaat slapen en was zeker je haar
  • Neem de kleren waarin je buiten in de buurt van pollen geweest bent niet mee naar je slaapkamer en doe ze meteen in de was
  • Stofzuig regelmatig je slaapkamer en vervang ook beddengoed vaker dan gewoonlijk
  • Verlucht je kamer vooral vroeg in de ochtend, dan is de lucht nog eerder vochtig en zitten er minder stuifmeelpollen in de lucht

4. Gebruik vaseline

Smeer wat vaseline aan de binnenkant van je neus en rond je oogleden. Zo blijft het stuifmeel daar wat plakken en veroorzaakt het minder last.

“Na het smeren van vaseline rond je ogen zal je minder last van hooikoorts hebben.”

5. Zet een goede zonnebril op

Een zonnebril beschermt je niet alleen tegen de zon, maar ook tegen rondzwevend stuifmeel. Zet wel een zonnebril op die je ogen rondom goed beschermt.

6. Wrijf niet in de ogen

Stuifmeelpollen kunnen ook via je handen in je ogen komen. Was je handen dus regelmatig en wrijf niet in je ogen. Dit zal er enkel maar voor zorgen dat het stuifmeel zich verder verspreidt en je zo dus meer hinder ondervindt. Leg liever een nat washandje op je ogen, dat biedt verlichting.

7. Vermijd prikkende stoffen

Hooikoorts wordt erger als je wordt blootgesteld aan prikkende stoffen. Vermijd dus sigarettenrook, verf, haarlak, chloor, ammoniak, uitlaatgassen en parfum. Zelfs sterk geurende bloemen of planten kunnen hooikoorts erger maken, dus probeer ook deze uit de weg te gaan.

8. Houd je huisdieren schoon

Heb je huisdieren die maar wat graag buiten rondcrossen? Houd ze dan goed schoon. Stuifmeel blijft namelijk hangen in de vacht als dieren langs planten lopen. Even de vacht grondig borstelen na een wandeling kan veel helpen.

9. Ga naar zee

Aan zee zijn er minder stuifmeelpollen in de lucht en heb je waarschijnlijk minder last van je hooikoorts.

10. Let op je voeding: minder histamine op je bord

Bij mensen met hooikoorts komt er te veel histamine vrij, een stof die je ook in voeding vindt. Wie hooikoorts heeft én histaminerijke voeding eet, zorgt voor nog meer histamine in het lichaam. Volgende voedingsmiddelen zijn histaminerijk en kun je dus beter (tijdelijk) vermijden: niet-verse vis, garnalen en schaaldieren, spinazie, zuurkool, belegen (oude) kazen, alcohol (vooral rode wijn en bier), chocolade, tomaten en citrusvruchten.